STEMfluencers inspireren jongeren voor de wondere wereld van techniek en wetenschap. Een van hen is Ward Timmermans, die als proces- en kwaliteitsingenieur werkt op de fabriek van Bayer in Antwerpen, waar onder meer herbiciden maar ook intermediates voor banden en kleefstoffen worden gemaakt.
STEM staat voor ‘Science, Technology, Engineering & Mathematics’. STEMfluencers kaderen binnen een Vlaams programma van chemiekoepel Essenscia en VLAJO, dat als een bruggenbouwer tussen onderwijs en bedrijfsleven functioneert. In totaal werden een kleine 100 jonge mensen in technische beroepen in de chemie- en farmasector gerekruteerd.
STEMfluencers werden in technologiecentrum Technopolis in Mechelen voorbereid op hun ambassadeursfunctie.
Denken in oplossingen
Als STEMfluencer verzorgde Ward onlangs een gastles aan het Koninklijk Atheneum in Berchem. “Met een keuze voor STEM kun je echt impact hebben op de grote problemen van onze tijd,” spiegelde Ward zo’n 42 leerlingen van het tweede middelbaar voor. “Leerlingen noemden allerlei belangrijke problemen tijdens de gastles, zoals klimaatopwarming, milieuvervuiling en het vinden van alternatieve energie-bronnen.”
Problemen te over, en vaak ligt de oplossing in techniek en wetenschap, aldus Ward. “Voor jonge mensen is zingeving in hun beroep steeds belangrijker, en door de kiezen voor een STEM-studie- of beroepsprofiel, kunnen ze echt impact hebben.”
Techniek is niet saai
Ward demonstreerde aan de 13 tot 14-jarige leerlingen hoe boeiend wetenschap kan zijn. Hij plaatste een pingpongbal in een bekertje water en maakte een draaikolkje. Dit geheel liet hij zo recht mogelijk vallen en de pingpongbal schiet omhoog, tot tegen het plafond. “Door de wet van behoud van energie, zal het water zijn energie van het vallen overbrengen op de pingpongbal. Het water oefent een opwaartse kracht uit op de pingpongbal waardoor deze omhoog schiet. ”
Ter illustratie van de fascinerende wereld van de wetenschap, wijst Ward op zijn favoriete element: koolstof. “Ik ben een fervent wielrenner en door het vervangen van aluminium met koolstofvezel zijn fietsen lichter geworden zonder aan stevigheid in te boeten.” Koolstof roest bovendien niet en heeft minder snel last van materiaalmoeheid. Ook daarom wordt het element veel toegepast in dure automodellen.
Maar er is meer, zoals koolstofdatering van artefacten en nanobuizen – in feite microscopisch kleine ringen die kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld elektronica en optica. “Koolstof is een goed voorbeeld van een element, waarmee verschrikkelijk veel verschillende dingen mogelijk zijn. Het illustreerd hoeveel mogelijk is als je een kiest voor STEM.”
Lees meer over het STEMfluencers-programma
Lees meer over Bayer in ons land