Duurzaam ziekte- en resistentiemanagement

Jan en Josse Peeters doen aan ziekte- en resistentiemanagement door hun aardappelen met zorgvuldig geselecteerde gewasbeschermingsmiddelen te behandelen:
Phytophthora is een schimmelziekte die een vernietigende impact op de aardappeloogst kan hebben als ze niet efficiënt en tijdig wordt aangepakt. Behalve verschillende niet-chemische maatregelen die hieronder worden beschreven, implementeerden Jan en Josse een ziektebeheerssysteem, bestaande uit fungiciden met een verschillend werkingsmechanisme en co-formulaties om het risico op resistentie te beperken. Een belangrijke rol is weggelegd voor Infinito, een fungicide met een uniek werkingsmechanisme dat de ontwikkeling van Phytophthora in zowel de bladeren als de knollen verhindert.

De geïntegreerde oplossing voor Phytophthora

De resultaten van een EU-onderzoeksprogramma over de geïntegreerde controle van Phytophthora worden op Hof ten Bosch volledig geïmplementeerd. Het primaire inoculum wordt onder controle gehouden door het gebruik van gezond en gecertificeerd pootgoed. Tijdens de lente worden de afvalhopen van uitgesorteerde aardappelen en grondtarra met zwarte plastic bedekt om te verhinderen dat nieuwe Phytophthora-sporen naar de jonge ontwikkelende gewassen worden overgedragen. Jan en Josse maken gebruik van de Phytophthora-resistentie van verschillende aardappelvariëteiten om de impact van de ziekte te beperken. Om de ontwikkeling van Phytophthora tegen te gaan, worden fungiciden gespoten conform de aanbevelingen van een ziektewaarschuwingssyteem dat verbonden is met een weerstation op het landbouwbedrijf. Het type fungicide wordt dus aangepast aan het groeistadium van het gewas, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van de ziekte.

In samenwerking met onderzoeksinstellingen in Nederland en het Verenigd Koninkrijk werden Phytophthora-stalen verzameld zodat er DNA-vingerafdrukken van de geïsoleerde stammen konden worden genomen. Op die manier worden de eigenschappen van de specifieke Phytophthora-stalen bepaald, bv. fungiciden resistentie, waardoor we de fungicidestrategie nog kunnen verbeteren.